Tunnelen blir stengt for trafikk perioden 00.00–05.30 mens øvelsen sammen med nødetater pågår.
Omkjøring vil være tydelig merket på digitale informasjonsskilt i god avstand på begge sider av tunnelen. Det er velkjente og gode omkjøringsmuligheter i området.
Det vil bli brukt røykmaskin under øvelsen, for å simulere røyk etter bilbrann i tunnel. Etter øvelsen kommer røyken ut av tunnelen i begge retninger. Røyken vil være synlig, men er helt ufarlig og vil forsvinne raskt.
Trygg tunnel
– Vi har forståelse for at stengte tunneler kan skape utfordringer for trafikantene. Men da er det viktig å minne om at vi gjør det nettopp for dem, som en del av arbeidet med å holde tunnelene trygge, sier brannvernleder Ove Edgar Amundsen i Statens vegvesen.
I tillegg legger vi øvelsen til natten, den tiden av døgnet da det er minst trafikk, legger han til.
– Vi gjør det vi kan for å minimere konsekvensen for trafikantene
Det er krav i tunnelsikkerhetsforskriften, og for sikkerhetsgodkjenning, at Statens vegvesen holder slike beredskapsøvelser.
– Veidrift handler om konsekvens. Vi gjør derfor det vi kan for at stenginger, både akutte og planlagte, skal bli så korte som mulig, understreker Amundsen.
Beredskapsøvelse i tunneler er et eksempel på en planlagt og nødvendig stenging.
Samfunnsberedskap
Statens vegvesen er en del av den totale samfunnsberedskapen. Å forberede seg på andre situasjoner enn hverdagen er en sentral del av dette.
– Ved å øve sammen med nødetatene driller vi våre rutiner, og sørger for at beredskapslinjene er best mulig forberedt den dagen en situasjon finner sted, avslutter Amundsen.
Øvelser som denne er en av viktig del av Statens vegvesens kontinuerlige arbeid med å sørge for et effektivt, trygt og fremkommelig veinett.