Foto: Cautus Geo AS
Publisert: 22.10.2024 

Sikrer elvemusling og laks i Ogna

Verneverdige Hølland bru restaureres. Det kan true sårbar natur og laks. Cautus Geo overvåker og fanger opp mulige utslipp.

Den tørrmurt steinhvelvsbru fra 1841 skal gjennom en total fornying. Den skal få bedre bæreevne, men ha samme utseende etter arbeidene. Innvendig blir den ny, forsterket og moderne.

Hølland bru er en del av den gamle Vestlandske hovedveien mellom Egersund og Ogna. Den har regional kulturhistorisk verdi og skal bevares som kulturminne. Arbeidene er teknisk krevende. Ogna er vernet. Vassdraget er blant annet tilholdssted for en stor bestand elvemusling.

Strenge miljøkrav

Statsforvalteren har satt tydelige miljøkrav.

Overvåkingen i elva sender kontinuerlig data til Rogaland fylkeskommune og entreprenøren. Laks, elvemusling og sårbar kantvegetasjon skal sikres.

Ogna er en viktig lakseelv. Det tas mest mellomlaks i elven, men fangstrapportene viser også storlaks og mye sjøørret hvert eneste år.

Nå handler det om å sikre gode gyteforhold og godt oppvekstmiljø i sårbar natur for laks og ørret og trygging av elvemusling.

Kontinuerlig

– Vi overvåker kontinuerlig. Det fortsetter til etter at alt arbeidet med Hølland bru er avsluttet, og veifarende igjen kan bruke den gamle steinbra over Ogna, sier Atle Gerhardsen i Cautus Geo.

Måleutstyret ble installert tidlig i august. Det sikrer kontinuerlig og løpende sanntidsdata for miljøforholdene i Ogna oppstrøms og nedstrøms Hølland bru.

– Det viser tilstanden i elva før og etter arbeidsstedet. Sanntidsdata kan løpende leses av i Cautus Web, sier Ove Steinestø som leder Vestlandskontoret til Cautus Geo.

Godt samspill

Entreprenørbedriften Risa AS utfører restaureringsjobben og er oppdragsgiveren til Cautus Geo.

– Vi har gode erfaringer med selskapet og målerne. De er stabile, og alarmene er reelle. Vi har et samarbeid som oppleves bra, sier Marit Henriksen som er rådgiver for ytre miljø i entreprenørselskapet.

Risa AS har iverksatt kontinuerlig overvåkning, tilleggsundersøkelser og satt inn ulike tiltak for å trygge miljøet.

– Kontinuerlig overvåking gir mulighet til å analysere nøyaktig. Det fanger opp avvik i for eksempel pH som kan ha naturlige årsaker. Det gir derfor en sikkerhet vi ikke oppnår ved å ta stikkprøver, sier Henriksen.

Utstyr for miljøovervåkingen i Ogna:
  • Målesonder i Ogna oppstrøms og nedstrøms Hølland bru.
  • Turbiditetsmålere for PH og konduktivitet.
  • Cautus Logger – CL1.
  • Cautus Web.
Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Samferdsel & Infrastruktur