Næringslivets klimapris 2023. Foto: Kevin Dahlman
Publisert: 18.10.2024 

Dette er årets nominerte til Næringslivets klimapris

Yara, Veidekke og Vianode er de tre toppnominerte til Næringslivets klimapris 2024. Alle har på hvert sitt vis utmerket seg med å gå foran i det grønne skiftet.

Yara har åpnet fornybart hydrogenanlegg på Herøya, Veidekke produserer asfalt med fornybart hydrogen, og Vianode produserer syntetisk grafitt med 90 prosent lavere utslipp.

Næringslivets klimapris er et samarbeid mellom ZERO, NHO og NTNU, og deles i år ut for ellevte gang på Zerokonferansen 24. oktober.

– Med næringslivets klimapris setter vi søkelyset på de som går i front i det grønne skiftet. Årets toppnominerte viser hvordan norske bedrifter satser på innovasjon og nyskapninger, sier Stig Schjølset, daglig leder i Zero.

Næringslivet er sentrale i omstillingen til lavutslippssamfunnet, sier Ole Erik Almlid, administrerende direktør i NHO.

– For å oppnå raskere omstilling og bedre lønnsomhet trenger vi mer fokus på hvordan klima- og næringspolitikken kan støtte dette. Derfor er vi stolte av å fremheve bedrifter som går i front. Hvert år nomineres imponerende og inspirerende bedrifter, sier Almlid.

– Vi står overfor en tidsfrist for å redusere klimagassutslipp, og ny teknologi er nødvendig. Det er essensielt at noen går foran og begynner å bruke nye teknologier og metoder som kan bidra til å senke utslippene, sier Olav Bolland, dekan ved Fakultet for ingeniørvitenskap ved NTNU.

Om finalistene 

Yara åpnet i juni 2024 sitt første fornybare hydrogenanlegg på Herøya i Porsgrunn. Anlegget er det største som er i drift i Europa. Anlegget er en fullskala pilot som produserer hydrogen ved elektrolyse av vann med fornybar energi, og erstatter dermed naturgass som råstoff, noe som betyr at Yara kan kutte 41.000 tonn CO2 årlig. Yaras satsing på grønt hydrogen er en viktig veiviser for teknologiutviklingen som må til for å nå den omstillingen industrien må gjennom.

Veidekke jobber med å finne nye måter å produsere asfalt med mindre utslipp, og har satset på asfaltproduksjon med hydrogen som energikilde. Veidekke kutter 30.000 tonn CO2 årlig fra egen produksjon, og anslår at denne nye måten å produsere asfalt på kan redusere de årlige CO2-utslippene fra den samlede asfaltproduksjonen i Norge med over 100.000 tonn CO2. Samarbeidet mellom Veidekke og Benninghoven for å gjennomføre dette prosjektet har nå gjort at de er først ute med teknologien og kunnskapen som trengs for å utvikle hydrogenprodusert asfalt videre. Veidekke er et selskap som viser hvordan satsing på utslippskutt også er satsing på ny kunnskap og teknologiutvikling.

Vianode har nylig åpnet Europas første fullskala fabrikk for en mer bærekraftig produksjon av anodematerialer til litium-ionebatterier. Selskapet har utviklet teknologi som reduserer energiforbruket i produksjon av syntetisk grafitt med 40 prosent. Med planer om å levere materiale til én million elbiler årlig, bidrar Vianode til å styrke Europas batteriverdikjede. Selskapets innovative teknologi kutter utslippene fra produksjon av syntetisk grafitt med 90 prosent.

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Samferdsel & Infrastruktur