Byrådene Anita Leirvik North og Byrådsleder Eirik Lae Solberg åpnet anlegget sammen med administrerende direktør i Heidelberg Materials Betong, Otto Poulsen. Hans Kristian Riise/Oslo Havn Hans Kristian Riise/Oslo Havn
Publisert: 18.10.2024 

Byrådet klippet snoren for innovativ betongfabrikk på Sjursøya

Byrådet i Oslo fikk æren av å klippe snoren da Heidelberg Materials åpnet sin nye betongfabrikk på Sjursøya. Fabrikken har vært under bygging i flere år og står nå endelig klar til bruk.

Otto Poulsen, administrerende direktør i Heidelberg Materials norske betongselskap, forteller om en høy-teknologisk fabrikk på Sjursøya.

– Vi har et stort fokus på å redusere vårt fotavtrykk. Fabrikken vi har bygget nå svarer på det. Her har vi null utslipp til luft og vann, og vi har samarbeidet godt med vårt søsterselskap Heidelberg Materials Sement, slik at vi ikke har noe biltransport mellom anleggene. I tillegg tar vi inn innsatsfaktorene våre via sjøen, som ytterligere reduserer våre utslipp og miljøpåvirkning,  sier Poulsen, som gir et eksempel;

– Hadde vi hentet inn våre innsatsfaktorer til fabrikken via veinettet hadde det medført nærmere 10 000 lastebillturer i Oslo-trafikken hvert år.

Tiltak som virkelig monner

For Heidelberg Materials er betongfabrikken en viktig del av å utvikle en verdikjede som har minst mulig utslipp og effektivt muliggjør leveranser av byggematerialer til byggeplassen.

– Betongfabrikkens ferdigstillelse er en del av en større helhet som vi fokuserer på. Parallelt er vi i sluttfasen av karbonfangstprosjektet i Brevik, og sammen med mer bruk av resirkulering av materialene i våre produkter, og økt fornybar energibruk i våre prosesser vil dette bidra til å redusere utslippene. Vi samarbeider også med blant annet Volvo for å utvikle innovative elektriske transportløsninger, sier Otto Poulsen.

Byrådet fornøyd

Byrådsleder Eirik Lae Solberg, og næringsbyråd Anita Leirvik North var invitert til åpningen, og var godt fornøyd med det de fikk se og høre.

– Det var en svært nyttig og interessant befaring, og det gleder meg at det tenkes grønt og miljøvennlig, også når man produserer noe så grått som betong. Oslo er en by i vekst – og betong er og blir et viktig byggemateriale. At det jobbes godt med å kutte utslipp både under produksjon og transport av betong er viktig for å nå Oslos klimamål, sa Eirik Lae Solberg, byrådsleder i Oslo.

– Vi er helt avhengige av innovative aktører som Heidelberg Materials og det gleder meg at en så stor andel av basisen for sement og betong kommer sjøveien, behandles lokalt og har kort vei ut til byggeprosjektene våre. Dette er et viktig steg for nullutslippsarbeidet i Oslo Havn og i Oslo, sa Anita Leirvik North, næringsbyråd i Oslo.

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Samferdsel & Infrastruktur