Foto: Pixabay
Kjetil S. Grønnestad
Publisert: 25.06.2024 

KI kan effektivisere og høyne kvaliteten i byggebransjen

Kunstig intelligens (KI) er nyttig for betong allerede nå.

– Den største fordelen med å bruke KI til å bygge og overvåke betongkonstruksjoner, er at det øker kvaliteten, sier Karl-Jørgen Kristiansen, leder for Kompetansenettverket Konstruksjonsteknikk i Multiconsult.

Overvåkning

KI brukes til å overvåke vanskelig tilgjengelige betongkonstruksjoner. Bruer er et typisk eksempel. Dammer og kaianlegg to andre. En drone med kamera kan avdekke skader som trenger vedlikehold. KI kan effektivisere dette overvåkningsarbeidet.

– Droner er gode å bruke til å avdekke behov for vedlikehold på en betongkonstruksjon. Skader kan oppdages med bildegjenkjenning. Men det er mye data som skal analyseres. KI egner seg godt til å analysere store mengder bildemateriale, bedre enn mennesker, men det er viktig med menneskelig vurdering av resultatene, sier Kristiansen.

KI må kontrolleres

KI kan brukes til bedre håndtering av FDV-dokumentasjonen (Forvaltning, Drift, Vedlikehold) som følger prosjektet etter at det er bygget. Ifølge Kristiansen har Multiconsult skapt sitt eget program «Multisecure» for å utføre kvalitetskontroll av dokumenthåndtering. KI kan brukes til å oppdage slurvefeil som for eksempel ved å kontrollere at filnavn og tegninger er påført korrekte nummer.

Kristiansen kan også fortelle at Multiconsult bygger opp en egen versjon av ChatGPT. Deres «MultiGPT» skal trenes opp med data fra egne prosjekt. GPT-er må trenes opp med store mengder data for å kunne fungere godt og levere brukbare analyser.

– Dette er på pilotstadiet, men med cirka 10 000 prosjekt hvert år, kan vi fôre MultiGPT med mange erfaringstall. Men GPT-en er ikke bedre enn det den fôres med. Derfor må vi fôre den med gode prosjekt, ikke de mindre gode. For som det heter: «Shit in – Shit out», sier han.

Ordspillet understreker det faktum at uansett hvor avansert KI blir, skal det alltid være en person som har ansvaret. Vi må kontrollere hva KI skal trenes opp med, slik at vi får en intelligens som er nyttig. Samtidig må resultatene GPT-en serverer ikke svelges ukritisk.

– Det er alltid en person som skal ta beslutningen. Ikke KI. Det får alvorlige konsekvenser hvis vi konstruksjonsteknikere gjør en dårlig jobb. Jeg tror KI kommer til å spare oss for mye arbeid, men samtidig må vi bruke mer ressurser til kontrollarbeid, understreker han.

Man må vite hvem som har ansvaret for konstruksjonssikkerheten. Man kan ikke skylde på KI skulle noe gå galt.

Bedre kontroll på betongen

Kristiansen tror at KI vil bli stadig viktigere for byggebransjen, og at KI blir hverdagen innen stadig flere felt. Ikke minst tror han KI kan brukes til å kontrollere at betong holder god kvalitet.

– Ved hjelp av bildegjenkjenning kan KI overvåke kvaliteten på den flytende betongen som leveres på byggeplassene i sanntid. Det hender at betongen separerer, akkurat som sausen kan skille seg. Hvis vi får en slik separasjon, ødelegges betongen, sier han.

Kan optimalisere mengden betong

Han tror også at KI kan optimalisere mengden med betong til et prosjekt.

– Når det bestilles betong til en form med armering, baseres mengden betong som man bestiller, på erfaringstall. Ofte bestilles det litt ekstra, for å være sikre på at man har nok. Det betyr ofte at man ender opp med betong til overs. Jeg tror KI har et stort potensiale i å optimalisere materialbruken slik at vi kan forbruke mindre betong i fremtiden, sier Kristiansen.

Kontroll på herdingen

Han tror også at KI kan bidra til en sikrere herdeprosess. Ikke minst er dette mer aktualisert etter som nye og mer miljøvennlige betongtyper med ulik fasthetsutvikling, tas i bruk. De krever ofte andre herdetiltak over lengre tidsperioder enn man har vært vant til fra før. Denne herdingen avhenger av variable forhold på byggeplassen, blant annet med tanke på temperatur og sammensetning.

– Ved å bruke sensorer til å måle temperatur og fuktighet kan vi beregne når herdetiltakene kan avsluttes. Dette er viktig, ikke minst for å få vite når det er trygt å rive en forskaling. Det finnes allerede program som simulerer for dette, men ved å legge erfaringsdata fra herdeprosessene inn i KI, sammen med de ulike betongreseptene, vil vi få bedre resultat. KI gjør at vi kan behandle langt større datamengder enn i dag, sier han.

Kristiansen synes KI er spennende og tror den raske teknologiske utviklingen vil revolusjonere mange sider av byggebransjen.

– KI vil øke kvaliteten og sikkerheten i bransjen og gi oss mer bærekraftige byggeprosesser, avslutter han.

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Samferdsel & Infrastruktur