Prisen ble delt ut under AU-konferansen i Las Vegas på søndag, en konferanse med 12 000 fysiske deltakere og over 20 000 online-deltakere.
– Denne prisen viser at Norge og Norconsult er langt fremme innen digitalisering, og at vi kan hevde oss i tøff, internasjonal konkurranse. I prosjektet får vi frem hvordan vi kan utvikle nye metoder for heldigital prosjektgjennomføring og høste enda større verdi fra den digitale modellen, sier konserndirektør Hovedkontor i Norconsult, Bård Hernes.
Prosjektet er Asker og Bærum Vannverks nye vannbehandlingsanlegg på Kattås i Vestmarka. Norconsult har hatt ansvaret for prosjektering av alle fag, med over 30 fagdisipliner involvert. Det er måten fagsamarbeidet er organisert på, med totalt 150 fagmodeller og 14 entrepriser, som gjorde at prosjektet gikk av med seieren.
Modellbasert tilnærming har gitt betydelige effekter
Det omfattende samarbeidet mellom over 150 Norconsult-medarbeidere bidrar i sterk grad til prisen.
Sammenliknet med tradisjonell gjennomføring ved bruk av arbeidstegninger, har det i dette prosjektet vært stor forbedring på intern og ekstern kommunikasjon mellom mennesker og maskiner. Overlevert anlegg vil derfor svare til brukernes forventning da de har vært med å forme det selv.
Jon Mobråten er prosjektleder for Asker og Bærum Vannverk, og forteller om et prosjekt som har vært åpen for ny teknologi og kreativt samarbeid.
– I den konseptuelle utformingen av prosjektets digitale tvilling, involverte vi operatørene som senere skal drifte anlegget. Den praktiske erfaringen, og eierskapet til deres nye arbeidsplass ble overført gjennom involverende teknologi og samarbeid. Dette har vært gøy og har sikret at anlegget bygges i henhold til våre forventninger og for motivert drift og bruk i fremtiden, sier Mobråten.
Rent drikkevann til Asker og Bærum
Klimaendringer berører hele vannbransjen, og for mange drikkevannskilder er effekten av høyere temperatur og mer intens nedbør en betydelig økning av humusinnholdet i vannet. Humus vaskes ut fra jordsmonnet og er slik sett naturlig, men medfører problemer for desinfeksjonen av vannet. Vannverket på Kattås bygges for å løse dette problemet, slik at innbyggerne skal motta nok rent og trygt drikkevann i årene som kommer. Dette gjøres med felling og filtrering, etterfulgt av desinfeksjon med UV og klorering. Anlegget er bygget med en kapasitet på 80 000 kubikkmeter vann per døgn.