Foto: Erik Burås for Samferdsel & infrastruktur
Rigmor Sjaastad Hagen
Publisert: 03.01.2023 

Behovet for togparkeringer øker: Ny strategi gir flere parkeringsplasser og mindre miljøavtrykk

To milliarder kroner i innsparing og betydelige besparelser på miljø og klima er vinn-vinn-situasjon for Bane NOR. Med den nye strategien for togparkering er gjenbruk og bærekraft helt sentralt.

Norge har 4.200 kilometer med jernbanelinjer. Til sammen 300 persontog frakter passasjerer på skinnene, og tallet er økende. I takt med togveksten øker behovet for togparkering. Det har gjort at Bane NOR har utarbeidet en ny nasjonal strategi for hensetting av tog. For hvor skal man gjøre av alle togene når de ikke frakter folk fra A til B? Og har man mulighet til å gjøre avtrykket på miljø og klima mindre, og samtidig spare penger?

Knapphet på parkering

Per i dag finnes 240 togparkeringer for persontog langs jernbanenettet. Det holder ikke med dagens utvikling. Tjenesteansvarlig for hensetting av tog i Bane NOR, Morten Ullnæss, har ledet arbeidet med den nye strategien. Han forteller at det er knapphet på hensettingskapasitet.

– I takt med økningen i antall tog de siste årene, særlig på Østlandet, øker behovet for togparkering. Løsningen vi har utarbeidet er kort fortalt å benytte langt mer av det eksisterende jernbaneanlegget, bygge ut mindre areal og gjenbruke jernbanemateriell. Resultatet er at vi sparer både penger og miljøet, en vinn-vinn-situasjon, sier Ullnæss.

Eksisterende infrastruktur

Ved å gjenbruke sviller, sporveksler, skinner og annet jernbanemateriell, lager Bane NOR nye parkeringsløsninger for togene på allerede eksisterende jernbaneareal. Nye plasser er på gang på Kongsberg, Lillehammer, i Tønsberg og Drammen. Samtidig kutter Bane NOR ut fire parkeringsprosjekt som har vært planlagt på Hamar, Ski, Rakkestad og Dal. Antall nye parkeringsplasser går fra 80 til 40.

Foto: Erik Burås for Samferdsel & infrastruktur

– Vi har identifisert muligheten til å få flere rimelige plasser i eksisterende infrastruktur. Vi optimaliserer eksisterende anlegg, som på Grorud verksted, hvor vi blant annet etablerer en permanent mottaksbase for nye tog. Det er eksisterende jernbanegrunn som kan gjøres mer arealeffektiv, sier Henning Scheel, konserndirektør Kunde og marked i Bane NOR.

To milliarder i innsparing

Færre utbyggingsprosjekt, og flere ombyggingsprosjekt vil gi positive ringvirkninger på flere fronter. Strategien er beregnet å gi et redusert investeringsbehov på to milliarder kroner.

– Strategien er et ledd i Bane NORs avtale om portjeføljestyring, der vi skal jakte mest mulig jernbane for minst mulig penger. Effekten er at vi får redusert investeringsbehov og bruker mindre penger på å bygge nye plasser. Vi kan utvikle billigere løsninger, som igjen vil komme passasjerene til gode, sier Scheel.

Miljø- og klimagevinst

Det å bygge ned mindre urørt mark er blant argumentene for å gjenbruke jernbaneanlegg fremfor å ta i bruk nye hensettingsområder. Gjennom planlegging og optimalisert bruk av eksisterende kapasitet og jernbaneareal, vil Bane NOR kunne redusere utvidelser som bygger ned dyrket mark og skog. Det vil spare miljøet, artsmangfold, dyre- og insektsliv. Henning Scheel trekker frem Hamar som eksempel. Den endrede strategien fører til at totalt 80 dekar, hvorav 15 dekar er dyrka mark, 40 dekar er skog, blir spart. På Dal, et annet av prosjektene som er skrinlagt, er besparelsen mer i kroner og øre. Der var det jernbanegrunn og næringsarealer som ville blitt beslaglagt. Men prosjektet var kostbart, og den økonomiske gevinsten ved å droppe det er betydelig.

Gjenbruk

Hvor mye som gjenbrukes varierer fra prosjekt til prosjekt. Det felles målet er å redusere utslipp ved produksjon. Gjenbruk og bærekraft går som en rød tråd i den nye strategien.

– Hensettingsanlegg har en annen drift. Togene går ikke i 200 kilometer i timen, som på en dobbeltsporet InterCity-strekning. Lav hastighet gjør at vi kan tillate oss å gjenbruke jernbanemateriell som skinner, sviller, sporveksler og annet materiell, sier Morten Ullnæss.

Redusere fotavtrykk

Jobber man med bærekraft riktig blir det økonomisk attraktivt, påpeker Henning Scheel. Bærekraft tvinger frem bruk av nye løsninger, og gir positive ringvirkninger både økonomisk og med tanke på miljø og klima.

– Toget er allerede den mest miljøvennlige transportformen, men vi fortsetter å gjøre det vi kan for å redusere vårt fotavtrykk ytterligere, sier Scheel.

– Hvilke utfordringer byr den nye strategien på?

– I perioden der vi faser inn tog kan det bli noe mer tomtogkjøring enn ellers. Strategien legger opp til noe mindre buffer, reservekapasitet, enn hva man tidligere har planlagt for, som igjen vil kreve bedre planlegging og samhandling. Det er en utfordring som er løsbar og helt nødvendig å ta om man skal få mer jernbane for pengene og samtidig sørge for at man er konkurransedyktig. Å jobbe med en felles plan for å spare både miljø og penger er motiverende og givende. Her jobber flere fagfelt i Bane NOR sammen om et felles mål, uttaler Ullnæss.

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Samferdsel & Infrastruktur