Foto: Asker kommune
Lars Holm
Publisert: 16.05.2022 

Fossilfrie rør: Asker viser vei i kommune-Norge

Som den første kommunen i landet bygger Asker nye vann- og avløpsanlegg med fossilfrie rør. Kommunen tar i bruk mange virkemidler for å skape bærekraftige bygge- og anleggsprosjekter, og et av hovedmålene er utslippsfrie anleggsplasser innen 2025.

Asker kommune bygger i disse dager ut et byroms- og vegprosjekt i Teglverksveien på Spikkestad. Prosjektet forbereder for fortetting og urbanisering av arealene rundt jernbanestasjonen og inkluderer nye parkområder, pendlerparkering og torgareal. Den vedtatte reguleringsplanen legger til rette for store utbygginger i området, og som en del av dette legges det nytt vann- og avløpsnett. Prosjektet har en kostnadsramme på i underkant av 50 millioner kroner.

Klimakrav for lavutslippssamfunn

Asker kommune består av tidligere Asker, Røyken og Hurum, og vedtok i fjor den nye klimaplanen 'Handling mot klimaendringene'.

— Klimaplanen har som mål å inkludere hele samfunnet og har høye ambisjoner for å pushe lavutslippssamfunnet, sier Jonas Tautra Vevatne, Miljørådgiver Prosjekt og utvikling i Asker kommune.

— Vi som kommune har særlig påvirkningskraft på egne anskaffelser for bygg og infrastruktur. Vi jobber med å stille miljø- og klimakrav i prosjektene, og har som uttalt mål at vi skal stille krav til at all BA-virksomhet for kommunen skal være utslippsfri før 2025.

Kortreist gir målbar klimagevinst

Kommunen benytter klimaberegninger i anleggsprosjektene sine, dette setter dem i stand til å bruke dette som retningslinjer for sine strategier for anleggsprosjekter.

Foto: Asker kommune

– Når vi for eksempel bygger med naturstein vil vi gjerne ha kortreist lokal granitt, forteller Vevatne.

– Jeg tror fremtidens arkeologer vil lure på hvorfor det finnes så mye kinesisk stein i våre gater. Vi har valgt bort billig langfraktet granitt og bruker heller kortreist norsk stein. Dette gir noe høyere kostnader, men gir markant utslag i klimaregnskapet. Å dokumentere og sette en pris på miljøavtrykket er viktig for å stimulere den grønne omstillingen vi er inne i, for ved å stille miljøkrav vil de som legger om til miljøvennlig produksjon og drift ha en fordel.

Helelektriske byggeplasser

Ved å samarbeide og stille krav til aktørene i næringene jobber kommunen både for å kutte utslipp fra anleggsmaskiner og velge materialer med lavt karbonfotavtrykk.

– Vi jobber for å utvikle samarbeid med næringen slik at utvikling av ny teknologi og investeringer kan skje med forutsigbarhet, sier Vevatne.

– For eksempel har vi innledet et samarbeid med Trønderenergi om battericontainere. Vi samarbeider med entreprenørene om uttesting av batteridrevne anleggsmaskiner. Begrensningen her er blant annet byggestrøm, nettet mangler kapasitet. Vi har to containere på byggeplasser i kommunen som hver betjener to gravemaskiner på 25 og 12 tonn som lader på natta, samt hurtiglading i lunsjen. Maskinene trekker 36 kilowatt effekt på nattlading og 260 kilowatt ved hurtiglading. Hadde vi gjort dette tilkoplet ville vi overbelastet nettet. Containerne har gjort det mulig å ha helelektrisk utslippsfri byggeplass. Vi forsøker så godt det lar seg gjøre å integrere dette på best mulig vis i prosjekter, og finne ut hvilke prosjekterer de er best egnet i.

Fossilfrie rørsystem

Når kommunen skulle vurdere rørene som legges i det nye vann- og avløpssystemet tenkte de også på hvordan dette kunne gjøres så bærekraftig som mulig.

– Det er en gamechanger når Pipelife kommer med fossilfrie rør, som bruker biomasse og restprodukter fra celluloseproduksjon i Finland som råstoffet for rør, nafta, og dette ønsker vi å teste som den første kommunen i Norge, sier Vevatne.

Lik kvalitet og levetid

Mens tradisjonelle rør er basert på fossile oljeprodukter fremstilles plastråstoffet i fossilfrie rør av fornybar biomasse. For å sikre en bærekraftig løsning gjøres dette i henhold til massebalanseprinsippet

– Nafta er utgangspunktet i den kjemiske fremstillingsprosessen, denne kan fremstilles av råolje eller olje fra biomasse, forklarer Jørn Fragge, Salgs- og markedsdirektør i Pipelife Norge AS. Der nafta tidligere har kommet fra fossile kilder så kommer den nye fra trevirke. Resultatet blir helt likt, det er ikke mulig å se forskjeller på disse produktene. Utforming og kvalitet er helt likt. Samme funksjonalitet, kvalitet, utseende og levetid.

Bygg bærekraft inn i tilbudsgrunnlagene

Forventningene er store når det gjelder å spre dette videre i kommune-Norge.

– Asker kommune har mange gode ambisjoner som den første kommunen med fossilfrie rørsystem, hvor de virkelig bekrefter at de vektlegger bærekraft i sine anskaffelser. Utfordringen er i stor grad at bærekraft skal vektlegges i offentlige anskaffelser, men det skjer i liten grad i praksis. Vi trenger tydelige krav for å få fart på det grønne skiftet, hvor bærekraftige løsninger faktisk benyttes som tildelingskriterier i tilbudsgrunnlagene. Anbudsutlysningene må rett og slett stille obligatoriske konkrete krav, ikke bare inkluderes som en oppfordring. Innkjøpshelter som Asker kommune, som virkelig går foran og viser vei, trenger vi flere av, slik at aktørene i BA-næringen tilføres trygghet for at knallhardt innovasjonsarbeid og investeringer i bærekraftige løsninger lønner seg, avslutter Fragge.

Email
Kopier link
Del med

Jobb

Se alle ledige stillinger her
Hold deg oppdatert med nyhetsbrev fra Samferdsel & Infrastruktur