ABB lanserer hurtiglader for elbusser

Av: Pressemelding | Publisert: 20. Oct 2015 | Kategori: Vei

ABB lanserer hurtiglader for elbusser

ABBs automatiske hurtiglader for bybusser fyller «tanken» på minutter og muliggjør utslippsfri kollektivtrafikk i byene. Foto: ABB

ABBs nye teknologi for hurtiglading av busser gir utslippsfri kollektivtransport og bidrar til mer bærekraftige byer.

ABBs nye hurtigladeløsning for elbusser har en plugg som automatisk koples til ladepunktet på busstaket ved hjelp av en robot, og har normalt en ladetid på fire til seks minutter. Systemet kan enkelt integreres i eksisterende busslinjer ved installasjon av hurtigladere på bussterminaler, oppstillingsplasser og holdeplasser langs ruten.

Om ABB

 

ABB er et ledende selskap innen kraft- og automasjonsteknologi, som gjør det mulig for kundene innen energi, industri og transport og infrastruktur å øke produktiviteten samtidig som man reduserer miljøpåvirkningen. ABB i Norge har rundt 2 500 ansatte og hadde en omsetning på 10,7 milliarder kroner i 2014. Selskapet er en del av den internasjonale ABB-gruppen med rundt 140 000 ansatte i cirka 100 land.

ABBs hurtigladesystem er en praktisk løsning basert på internasjonale standarder (for eksempel IEC 61851-23), som garanterer sikkerheten, oppfyller myndighetskrav og har bred støtte innen bilindustrien. Disse egenskapene gjør at løsningen kan integreres på alle busslinjer og alle typer elbusser som har kompatibelt tilkoplingsutstyr på taket.

I 2016 vil fire hurtigladere fra ABB og seks hybridbusser fra Volvo inngå i det første prosjektet som benytter seg av systemet i rutetrafikk i Luxemburg. Volvos nye hybridbuss kan redusere forbruket med 75 prosent sammenlignet med konvensjonelle dieselbusser. Dette reduserer både miljøpåvirkningene og driftskostnadene.

Både modne og voksende markeder gjør store investeringer i elektrisk drevet kollektivtransport

– Både modne og voksende markeder gjør store investeringer i elektrisk drevet kollektivtransport, for å redusere biltrafikken og luftforurensingen i byene. ABBs vekststrategi, Next Level, er bygget rundt proaktiv deltagelse i denne typen ekspanderende markeder, med støtte fra en sterk teknologi- og serviceportefølje, sier Lars-Fredrik Mathiesen, leder for divisjon Discrete Automation and Motion i ABB i Norge.

ABBs vekststrategi er bygget rundt proaktiv deltagelse

ABBs automatiske hurtigladeløsning bygger på det velprøvde, mekaniske pantografkonseptet for strømforsyning til tog, trikker og busser. Når en buss ankommer ladestedet, startes en dialog med laderen via trådløs kommunikasjon, og pantografen senkes automatisk. Når sikkerhetskontrollene er utført, starter systemet og lader bussen på kort tid. Det modulære designet har ladeeffekter på 150 kW, 300 kW eller 450 kW. Systemet kan dermed i løpet av få minutter lade en buss med nok energi til at den kan være i drift hele dagen.

I tillegg til pålitelig hurtiglading krever travle bybusser også maksimal tilgjengelighet og tilgang på rask servicehjelp ved behov. ABB tilbyr også tilleggstjenester som fjerndiagnostikk, fjernstyring og programvareoppgradering via internett. ABB har allerede over 3000 likestrømsbaserte (DC)-hurtigladere installert globalt som overvåkes og fjernstyres over nett. Flere enn 150 av disse er installert i Norge.